ZAGRLI DRVO

ARHITEKTURA

Kineska poslovica kaže:najbolje vreme da posadiš drvo je pre dvadeset godina, a drugo najbolje vreme je SAD. Ipak ,sadnja drveća nije tako jednostavna, pa ukoliko građani žele da oplemene zelene površine ispred svojih zgrada, najbolje bi bilo da se za stručnu pomoć obrate Javnom komunalnom preduzeću Zelenilo, čiji će inženjeri pejzažne arhitekture i šumarstva proceniti da li postoje uslovi za sadnju vašeg drveta. Odnosno, proveriće nužne predpostavke kao što su blizina zgrade, postojanje nadzemnih i podzemnih instalacija, javnu rasvetu i okolnu vegetaciju etc. Takođe, sadnice bi trebalo da imaju specifikaciju o ispravnosti koju daje daju dobavljivači ili stručnjaci iz Zelenila.

U svakom slućaju, trebalo bi obratiti pažnju na zelenilo koje već postoji, da li se nove sadnice uklapaju u teren, proveriti vlažnost, kiselost i salinitet tla , jer svaka vrsta drveća ima posebne potrebe.

Dobrobit drveća za ljudsku populaciju je uglavnom dobro poznat -drveće apsorbuje ugljen dioksid iz atmosfere oslaobađajući dragoceni kiseonik za sva živa bića, utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha što je posebno važno u gradskim sredinama gde živi mnogo ljudi na malom prostoru sa mnogo motornih vozila ( jedno drvo može da proizvede oko 145 kg kiseonika godišnje, što je dovoljno za dve osobe), ali malo se zna za dentroterapiju, čitav jedan pravac u alternativnoj medicini koji se bavi lečenjem pomoću drveta. Drvo energetski povoljno utiče na regenerisanje svih živih organizama, zato ako vidite nekoga u parku da grli drvo znajte da nije sišao sa uma, već se radi o nekom poborniku ove teorije.