VIKENDICE NA KREDIT?

ARHITEKTURA

Početak pandemije u Srbiji prošlog proleća mnoge je potaklo da počnu da razmišljaju o životu u prirodnom okruženju, pa je interesovanje za kupovinu vikendica naglo poraslo. Kako većina naših građana ne poseduje gotov novac za kupovinu ove vrste nekretnina neki su počeli da razmišljaju o stambenim kreditima. Medjutim, ispostavilo se da za kupovinu vikendice nije moguće podići ovu vrstu kredita, jer se vikendice u bankama ne tretiraju kao objekti namenjeni za stanovanje, te banke ne nude ovu vrstu zajma . Zašto je to tako, iako banke gube na kamatama, a država na porezu, u bankama objašnjavaju da se Odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilanskih stavki Narodne banke Srbije, vikendice ne smatraju stambenom nepokretnošću, te ne mogu biti predmet dugoročnog kreditiranja, odnosno takva vrsta kredita ne nalazi se u ponudi bankarskih usluga za stambene kredite.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju da se pod stambenom nepokrotnošću podrazumevaju: stan, kuća, zemljište sa građevinskom dozvolom, drugim rečima objekti za stanovanje…, ali ne i vikendice, bez obzira da li bi vi u njima i živeli a ne samo povremeno boravili.

Dakle, dugoročni stambeni kredit možete podići za kupovinu stana, kuće, adaptaciju i rekonstrukciju, zemljište sa gradjevinskom dozvolom… ali ne i za kupovinu vikendice, Šta u tom slučaju činiti ukoliko ste čvrsto odlučili da život nastavate u prirodi . Rešenje su gotovinski krediti.

Za razliku od predhodnih godina, keš krediti su izvodljivi, posebno ukoliko imate pristojna i redovna primanja. Uz „surfovanje“ po sajtovima banaka, moguće je pronaći keš kredit po kamati do 10 odsto kamate godišnje, a u zavisnosti od promotivne akcije banaka i činjenice da ste klijent iste kamate se kreću od 8-10 odsto.

Drugi način je takozvani gotovinski krediti pod hipotekom koji se najčešće koriste za kupovinu objekata koji ne mogu da se finansiraju putem stambenih kredita, kao što su garaže, vikendice, placevi…što korisnicima omogućava otplatu na duži vremenski rok u odnosu na standardan gotovinski kredit.

Drugima rečima, krediti pod hipotekom se koriste za kupovinu upravo onih objekata kao što su garaže, vikendice, palcevi…gde klijenti mogu da na duži vremenski rok dobiju kredit i uz niže kamatne stope u odnosu na standardni gotovinski kredit. Samim tim, u mogućnosti su da podignu veći iznos od onoga koji nudi standardni gotovinski kredit.