STARA PLANINA

ARHITEKTURA

Među visokoplaninskim masivima Stara planina predstavlja jedan od najvrednijih turističkih prostora u istočnoj Srbiji koja se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj a sa kompleksom »Babin Zub« postala je rival najelitnijim skijaškim centrima u regionu

Stara planina udaljena je 70 km. od Niša, 100 km. od Zaječara i 50 km. od Knjaževca i Pirota a od Beograda 330 km. Najbliže naseljeno mesto turističkom centru je selo Kalna, udaljeno 20 km. Stara planina ili »Balkan« pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 kilometara. Ova planina predstavlja deo planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski luk. Kao morfološka celina omeđena je dolinama Belog, Trgoviškog Timoka i Visočice, a na istoku predstavlja prirodnu granicu Srbije i Bugarske. Njeni najizrazitiji vrhovi su: Vetren (1330m n.v.), Orlov kamen (1737m n.v.), Midžor (2169m n.v.), Tri čuke (1937m n.v.), Tupanar (1727m n.v.) i Srebrna glava (1933m n.v.).

Prilazi Staroj planini postoje preko Knjaževca i Kalne gde se asfaltni put penje do Babinog zuba. Od Pirota na Staru planinu vodi nekoliko prilaznih puteva. Drum Pirot – Dojkinci dug je 36 km. i prolazi kroz živopisna sela. Iza Visočke Ržane, na sastavu Dojkinačke i Jelovičke reke, nalazi se lepo selo Vrelo a na strmoj padini, manastir Presvete Bogorodice. Na obroncima Stare planine sačuvane su pojate, staništa za stoku i domaćine koji vekovima na ovim prostorima prepunih mirisnih livada i sočne trave napasaju ovce leti, a zimi, zajedno sa njima, zaštićeni u toplom, čekaju proleće. Doručak u pojati je uzbudljiv doživljaj koji svojim iskonskim ritualom prkosi novim urbanim vremenima turustičke ekspanzije koja munjevito prodire na prostor Stare planine. Da bi se doživelo ovo, možda poslednje arhetipsko uzbuđenje i suočilo sa starim koje nestaje, najbolje je ustati veoma rano i umiti se hladnom vodom dok sunčeva svetlost počinje da klizi niz šumovitu padinu. Prirodne karakteristike Stare planine pružaaju odlične uslove za ribolov, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja, gliva i drugih šumskih plodova kojima ova planina obiluje.

Tipična subalpska klima u visokom planinskom pojasu sa znatnim brojem sunčanih dana, obilne snežne padavine i višemesečno zadržavanje snežnog pokrivača, omogućavaju snežne sportove i rekreaciju na snegu od četiri do šest meseci godišnje.

Od osnivanja Javnog Preduzeća Skijališta Srbije počelo je ozbiljno ulaganje u zimski turizam na Babinom Zubu. Angažovana je najveća kompanija za proizvodnju žičara na svetu, austrijski »Doppelmayer«, koja je projektovala i postavila zičaru (četvorosed) na lokaciji Konjarnik, dužine 1155 metar i ski lift (sidro) na lokaciji Sunčana dolina duzine 637 metara

Projektovano je ukupno šest staza. Četiri staze na potezu Babin Zub-Konjarnik i dve staze na lokalitetu Sunčana dolina. Staze 1 i 2 polaze sa lokaliteta Markova livada, na nadmorskoj visini od 1540 m (gde se do sada nalazio bebi ski lift i noćna staza od 250 m) i spojene su sa stazom 4, koja se nalazi iznad njih. Staze 3 i 3a polaze sa nadmorske visine od preko 1700 m, pored samog vrha Babin Zub. Ove staze se završavaju na nadmorskoj visini od 1235 m, odakle polazi žičara četvorosed. Postoji veza između četvoroseda i ski lifta koji izlazi do nadmorske visine od preko 1700 m. Sve staze su okrenute u pravcu sever-severozapad i dužine su oko 2000 metara.

U toku letnjih meseci šetnja i vožnja biciklima idealni su za upoznavanje sa prelepim planinskim obroncima, dok ozbiljni planinari mogu uživati u osvajanju njenog najvišeg vrha Midžor, a ljubitelji ekstremnih sportova mogu uživati u paraglajdingu, planinskom trčanju i brdskom biciklizmu.