KUĆNI RED

Osam dana od objavljivanja u Službenom listu Beograda, krajem novembra prošle godine, stupila je na snagu Odluka usvojena na Skupštini grada Beograda kojom se uredjuju opšta pravila kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda u skladu sa zakonomkojim se uređuje stanovanje i održavanje zgrada.

Osim izmenjenog vremena odmora i dozvoljenog nivoa buke, prema usvojenoj odluci o kućnom redu regulišu se prava i obaveze stanara zgrade o pravilnom korišćenju zajedničkih prostorija, upotrebi i čuvanju opreme, uređenju i održavanju čistoće.Za nepoštovanjen ove odredbe, kazne stižu i stanare i upravnike.Pa tako stanar koji ne poštuje kućni red može biti kažnjen sa 5.000 dinara, pravno lice sa 50.000, upravnik iz redova stanara teretiće se kaznom od 10.000,dok će profesionalni upravnik biti sankcionisan sa 20.000 , a njegova firma sa 100.000 dinara.

1. Kućni mir

Kućni mir predviđen je radnim danima u vremenu od 16.00 do 18.00 i od 22. do 7.00 časova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14.00 do 18.00 časova i od 22.00 do 8.00 časova subotom i 10.00 časova nedeljom.

U slućaju porodičnih slavlja stanari su dužni da na vidnom mestu u zgradi postave obaveštenje za ostale stanare, s tim da se od 1.00 sat posle ponoći mora obezbediti mir i tišina

Vreme odmora ,mora se poštovati i pri korišćenju kosilica, moternih testera isl.

2.Buka

U vreme trajanja kućnog mira, zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje i upotreba uređaja koji narušavaju tišinu u zgradi, što će reći da bi stanarai mogli da plate kaznu zbog bučnih klima uređaja ili starih veš mašina, koji prelaze propisane indikatore buke. Granica je 35 decibala danju, odnosno 30 noću.Kontrolu nivoa buke sprovode inspektori za zaštitu životne sredine, s obzirom da komunalna inspekcija i komunalna milicija nemaju ovlašćenje po zakonu da direktno vrše merenje.

3.Kućni ljubimci

U skladu sa propisima koji uređuju način i uslovi držanja domaćih životinja dozvoljeno je držati kućne ljubimce (pse, mačke, ukrasne ptice, male glodare, akvarijumske životinje i dr.) , ali je stanar dužan da te životinje ne prljaju zajedničke prostorije i okruženje zgrade i ne narušavaju mir i tišinu u zgradi.

4. Zaključavanje

Ulazna vrata u zgradi moraju biti zaključanja u periodu od 22.00 do 6.00 časova narednog dana zimi i od 23.00 do 6.00 leti, a ukoliko postoje interfoni stanari se mogu dogovoriti da ulazna vrata u zgradu ostanee zaključana preko celog dana.

5. Izdavanje zajedničkih prostorija

Skupština stana ra će ubuduće moći da donese odluku o izdavanju zajedničke prostorije u stambenoj zgradi i to u različite svrhe, za šta je dovoljan glas većine stanara.

6. Kazna i za otvoren prozor

Osim što moraju da vode računa o održavnju i servisiranju protoivpožarne opreme, gromobrana, liftova i panik rasvete, profesionalni upravnici moraće da vode računa i o tome da li je u vreme nevremena neki prozoir u zajedničkom delu zgrade otvoren. U suprotnim mogu biti kažnjeni sa 20.000 dinara.

7. Zabranjeno na krov

Na krov zgrade i neprohodnu krovnu terasu stambene zgrade pristup je dozvoljen samo stručnim licima radi popravki, postavljanja antena i sličnih uređaja, uklanjanje snega, leda i slično.

8. Unutrašnji radovi

Stanar koji izvodi građevinske i slične radove dužan je da obavesti upravnika i pokaže mu odobrenje nadležnog organa, ako je za njih zakonom propisana obaveza.

9. Igrališta i parking

Skupština stambene zajednice odlučuje o načinu korišćenja i održavanja zemljišta za redovnu upotrebu zgrade. Može biti određen deo za igru dece, trešenje tepiha, parkiranje automobila..

10. Fotografije ne važe

jedan od potencijalni problem na koji ukazuju upravnici je činjenica da se kao dokaz neće moći koristiti fotografije. Dakle, ako snimite da neko baca đubre sa terase, ili pere tepih na njoj, ništa neće vredeti ako to ne vide i komunalni inspektori.

Odluka o KUĆNOM REDU