DEZOBARIJERA – PRVA LINIJA ODBRANE OD VIRUSA COVID19

ARHITEKTURA

Dezobarijera na ulazima stambenih zgrada u Novom Sadu je sasvim normalna pojava, dok se u Beogradskim zgradama reko viđa.

Dezobarijera, odnosno dezinfekcioni rastvor u njoj će uništiti sve vrste virusa, bakterija, kao i ostale mikroorganizme koje sa ulice pokupite na đonovima obuće. Uz dezobarijeru na ulazu u vaš dom (zgradu), više nećete morati da strepite jesu li u vaš stan ušli i nepoželjni gosti koje ste na obući pokupili, krećući se prljavim trotoarima.

Dezobarijera predstavlja plastičnu ili metalnu posudu dubine od 2 do 3 cm u koju se postavlja upijajući sunđer natopljen dezinfekcionim rastvorom, najčešće natrijum-hipohloritom odnosno rastvorom hlora od 0.5 do 1 %

Pravilno korišćenje dezobarijere podrazumeva da stanari sa obućom ugaze u dezobarijeru. Nije na odmet zadržati se na dezobarijeri i nekoliko sekundi kako bi dezinfekcioni rastvor iz sunđera dopreo do svih udubljenja na đonovima obuće.

Dezobarijere su veoma klizave na glatkim podovima u stambenim zgradama te je obavezno ispod njih postaviiti i protiv-klizne podloge.

Dezinfekcioni rastvor treba redovno dolivati. Sunđer uvek mora biti vlažan.

Potrošnja rastvora zavisi od 3 faktora: frekventnosti ulazaka i izlazaka u i iz objekta, temperature vazduha i relativne vlažnosti vazduha. 

Za postavljanje dezobarijera i njihovo održavanje zaduženi su profesionalni upravnici stambenih zajednica i upravnici iz redova stanara odnosno lica koja oni angažuju za održavanje higijene u zgradi.

Na mestu gde je postavljanja dezobarijera treba istaknuti natpis da je obavezno korišćenje iste.

Alternativa za dezobarijere su takozvani „lepljivi otirači“ koji se po efikasnosti ne mogu porediti sa dezobarijerama. Lepljivi otirači će pokupiti čestice prašine sa glatkih delova đonova vaše obuće dok će dezinfekcioni rastvor iz dezobarijere dopreti do svih pora i udubljenja (šara) sa đonova i hemijski uništiti sve viruse i mikroorganizme.

Informacije objavljene u ovom tekstu su dobijene od  Marko Radanovića.
Za više detalja u vezi nabavke dezobarijera na  stranici www.dezo.rs